Curso de Yoga Avanzado: Alineamiento Crítico y Restaurativo (50 hrs YACEP) - Julio 16 - 25, 2020

Maestros Facultados

Brigitte Longueville

Brigitte Longueville(Países Bajos)
es la directora de Solstice Yoga Center, sus enseñanzas están enfocadas en la oportunidad de "restaurar" capacidades innatas a su óptima expresión a través de la "relajación como práctica" junto con la práctica tradicional de yoga. Sus enseñanzas son un reflejo de sus amplios estudios con maestros internacionales y yoguis en el área del tradicional yoga del sur de India; pranayama; alineamiento crítico; meditación anapana y vipassana. Obtuvo su certificado de enseñanza tras completar un curso de 3 años en el Instituto de Yoga Bharata, Amsterdan, los Países Bajos. El instituto es mundialmente conocido por su trabajo en alineamiento crítico. Es una maestra certificada por Yoga Alliance e instructora de maestros. Lleva 25 años haciendo pranayama y 10 años practicando meditación vipassana. Como maestra de yoga internacional y miembro de esa comunidad, imparte talleres alrededor del mundo incluyendo Estados Unidos; los Países Bajos; Bélgica; India; Antigua (Indias Occidentales) y México.

Sandy Karsten

Sandy KarstenSandy Karsten, E-RYT y YACEP®, ha sido maestra de yoga por más de 12 años, tanto en Holanda como en el extranjero. Se especializa en Yin Yoga, Yin Medicinal y Critical Aligment Yoga (CAY) y pone mucha atención a la biomecánica del cuerpo humano. Sandy facilita un espacio donde la tensión disminuye y el movimiento se crea a través de la relajación y la ligereza. Junto con Critical Aligment, también enseña Yin Yoga (médica y terapéutica) en sus dos escuelas de yoga SanaYouYOGA en Heerde y Zwolle, en Holanda. Además de clases semanales de yoga, imparte varias capacitaciones para maestros en el campo de Flow, alineamiento y Yin Yoga. Sandy enseña varios cursos de Yin Yoga para diferentes institutos de yoga ambos en Holanda y el extranjero.

Sonja van Bohemen

Sonja van BohemenNa een aantal jaren Iyengar yoga te hebben gevolgd, is Sonja ruim tien jaar geleden begonnen met Critical Alignment yoga. Haar eerste yogadocentenopleiding heeft ze gevolgd bij een leerling van Gert van Leeuwen, Selle Postma van Yoga met Selle in Wageningen. De Critical Alignment Therapie opleiding heeft Sonja bij Gert van Leeuwen gevolgd aan het Critical Alignment Institute of Yoga in Amsterdam. Naast Critical Alignment Yoga is Sonja ook docent Yin Yoga, waar Sandy Karsten ook een van haar docenten was. Sonja is van origine Ecoloog en heeft na 8 jaar de switch gemaakt om zich volledig op de yoga te kunnen richten. Yoga betekent voor haar nieuwsgierig blijven naar je eigen lijf en geest en de interactie tussen beiden. En de kans om je daarin te blijven ontwikkelen. Hierdoor voelt voor Sonja iedere les die ze volgt en geeft als leerzaam. Deze nieuwsgierigheid hoopt ze verder aan te kunnen wakkeren bij de mensen die haar lessen volgen. Yoga leert haar niet alleen meer in het hier en nu te zijn, maar ook om een zachte speelse aandacht te hebben, in plaats van een strenge geforceerde focus. Het leert je om objectiever naar gedachten en emoties te kijken.
Curso de Yoga Avanzado: Alineamiento Crítico y Restaurativo (50 hrs YACEP)

Las inscripciones estan abiertas para el evento de yoga de Julio 16 - 25, 2020, .

Fecha:   Julio 16 - 25, 2020
Ubicación:   SanaYouYOGA, Zwolle, Holanda
Instructores:   Brigitte Longueville, Sandy Karsten y Sonja van Bohemen
     

Este evento está impartido en Holandés!

Deze verdiepingsmodule Yoga is bedoeld voor Yogadocenten die de SanaYouYOGA docentenopleiding of de 100 uur Flow & Alignment modules (Yang) hebben afgerond.
Ook is deze module bedoeld voor Yogadocenten met een andere hatha-, vinyasa flow-, ashtanga- of poweryogaopleiding, en bijgeschoold willen worden in de principes van Critical & Restorative Alignment.

Een waardevolle verdieping die bijdraagt aan een kwalitatieve ontwikkeling van jou als yogadocent.
Bijzonder aan deze module is dat ondermeer Brigitte Longueville (E-RYT500) van Solstice Yoga Center, vanuit Mexico naar Europa komt om deze methodiek vanuit haar rijke ervaring te delen. De module is overigens wel Nederlandstalig.
Voor yogadocenten die al geregistreerd zijn bij Yoga Alliance telt deze module mee voor 50 hr CE (Continuing Education, YACEP) bij Yoga Alliance.

Critical Alignment Yoga

Critical Alignment is het lichaam zo uitlijnen dat spanning weg kan vallen en beweging weer ontstaat vanuit ontspanning en lichtheid. Het gaat dus niet zo zeer om ontspanning in rust, maar vooral over ontspannen binnen activiteit. Meestal begint de les met een passieve oefening die je de tijd geeft om de spanning in een bepaald lichaamsdeel vanuit rust te benaderen. Omdat het lichaam er vaak voor kiest om óm de stijve gebieden heen te bewegen, wordt ook met een aantal hulpmiddelen gewerkt. Deze geven richting aan je ontspanning en zorgen ervoor dat deze aankomt op de plaatsen waar dit bedoeld is. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met hoofdstandbankjes, boogjes, stripjes en schouderstandblokken. Zowel ontspanning, beweging en kracht komt aan bod en ondersteunen elkaar. Het lichaam en de ademhaling krijgen steeds meer ruimte en worden weer een bron van positieve gevoelens. Tegelijkertijd werk je aan kracht om een nieuwe, open lichaamshouding te ondersteunen.  De methode is ontwikkeld door Gert van Leeuwen, hij is ook de schrijver van het boek: 'Yoga, Critical Alignment'.

Restorative Alignment Yoga

Restorative Alignment heeft een wat meer therapeutische benadering en richt zich verder op het specifiek herstelllend (restorative) vermogen bij beperkingen in het lichaam en de geest bij klachten. 
Spanning loslaten kan net zo moeilijk zijn als kracht gebruiken. Het observeren van dit proces zonder te reageren is het meditatieve deel van Restorative Alignment. Wanneer spieren stijf zijn, kunnen gewrichten niet bewegen, wanneer gewrichten star zijn, kunnen spieren hun werk niet doen.  Verschillende delen van het lichaam moeten kunnen communiceren om een ??totale beweging te creëren.  Met behulp van diverse hulpmiddelen (tools), zoals de dome, stoelen en balletjes, kunnen obstakels in de bewegingsketen worden vrijgeven. Zo wordt er afstemming in de wervelkolom en mobiliteit in verschillende delen van het lichaam gecreëerd om te leren oefenen met een dynamische maar ontspannen balans.
Deze methode is ontwikkeld door Brigitte Longueville, zelf een van de eerste leerlingen van Gert van Leeuwen. Als een internationale docent brengt ze haar lessen en inzichten naar veel yogastudio's en scholen over de hele wereld.

Module Critical & Restorative Alignment Yoga

In deze verdiepende bijscholing duiken we diep in de belangrijkste hedendaagse alignmentprincipes. Je leert ondermeer om individuele spanningsgebieden te herkennen, hoe om te gaan met diverse klachten en beperkingen bij je leerlingen. De rol van de adem (pranayama). De 11 'Verbindingen in het lichaam' zoals gedefinieerd door Gert van Leeuwen, komen aan bod èn je leert werken met diverse tools, waaronder de rugstrip, de BackMitra, het rugrolletje, schouderstandblok, stoelen, balletjes, de dome, het hoofdstandbankje en de rugboog. Daarnaast leer je hoe je asana's (anders) opbouwt vanuit deze alignmentprincipes; door een goede technische uitvoering van de asana en door passief te blijven registreren, dus zonder proberen in te grijpen, zorgen de ruimte en de open aandacht ervoor dat de stress zijn greep verliest op je lichaam en je geest. 

Voorlopige indeling lesdagen

Lesdag 1: 
Staande houdingen:
De verbinding tussen de voeten, benen, bekken en onderrug.
Asanas: 
- Een dynamische serie met de aandacht op de juiste drukpunten in de voeten als basis voor de neerdalende en de opwaartse beweging in de staande houdingen
- De ontspanning en juiste spanning in de kuitspieren.
- Het werken met druk: de BackMitra, de voetdome en het gebruik van balletjes.
Anatomie: 
- De anatomie van het bekken: de beweging hangt af van de structuur van de botten.
- De diepere en oppervlakkige kuitspieren en het belang van regelmatig ontspannen, rekken en strekken van deze spiergroepen in relatie met een goede balans in staande houdingen.
Restorative Alignment:
- Wat is Restorative Alignment en de therapeutische toenadering in het yoga beoefenen?
- Het harde bindweefsel, pijnlijke voeten en gevoeligheid in de onderrug: oorzaak, symptomen en behandeling.
Pranayama:
- De lage, middelste en bovenste ademruimtes. 

Lesdag 2: 
Achteroverbuigingen:
De verbinding tussen de bovenkant van de benen, buik en borst.
Asanas: 
- Een dynamische serie met de aandacht op het openen van de borst, het ontspannen en sterk maken van de rugspieren.
- De bovenbeenspieren voorbereiden op de achteroverbuigingen.
- Bewustzijn in de “core” als basis voor een goede onderrug in deze houdingen.
- Het werken met druk: Backmitra en balletjes in de middenrug.
Anatomie:
- De anatomie van de bovenbeenspieren; de samenwerking van deze spiergroepen in relatie met het bekken en de onderrug.
- Het SI gewricht en zijn stabiliteit.
Restorative Alignment:
- De 'militaire' nek: oorzaak, symptomen en behandeling.
Pranayama:
De gezonde adem tensie:
- De balans tussen de onderste en middelste ademruimte
- De balans tussen de middelste en bovenste ademruimte.

Lesdag 3: 
Draaiingen/Torsies:
De flexibiliteit rond de thorax en de opwaartse kracht in de onderrug.
Asanas: 
- Een dynamische en zachtere serie met draaiingen: staand, zittend en liggend.
- De driedimensionale beweging in the thorax: verticale mobilisatie op de BackMitra en horizontale expansie op het rolletjes.
Anatomie:
- De anatomie van het middenrif en de verbinding met de wervelkolom en verschillende organen.
- Astma en hyperventilatie.
Restorative Alignment:
- Het SI gewricht in draaiingen
- Wat is SI gewricht pijn en ischias pijn? Oorzaak, symptomen en behandeling.
Pranayama:
- De verbinding van de 3 ademruimtes op een bolster:
Adham, Madhyam en Adhyam pranayama.

Lesdag 4: 
Asanas: 
Vloeiende serie van verschillende asana groepen met ondersteuning: blokken, bolsters en stoelen.
Anatomie en Restorative Alignment:
-De algemene anatomie van de wervelkolom.
-Wat kan er verkeerd gaan in deze sterke maar ook fragiele structuur: Facet gewrichtspijn, uitpuilende tussenwervelschijf en hernia. Oorzaak, symptomen en behandeling.
Pranayama:
Adham, Madhyam en Adhyam pranayama in een zittende houding.

Lesdag  5 & 6: 
Omgekeerde houdingen, vooroverbuigingen en het verder uitwerken van achteroverbuigingen en draaiingen
Asanas: 
- Verschillende series met asana's opgebouwd vanuit de typische critical alignment methodiek
- Omgekeerde houdingen met behulp van het hoofdstandbankje en het schouderstandblok.
- Het gebruik van de dikke onderrugrol en de houten rugboog
- Het verder toepassen van verschillende soorten draaiingen
- Schouderstand en het opstrekken vanuit C7 met voorbereiding van de rugstrip
- Hoofdstand  en handstand vanuit voorbereiding op de dubbele strip en de riem
- Diverse vooroverbuigingen vanuit voorbreiding op de onderugrol en de rugboog
Critical alignment:
- Samenvatting van de 11 verbindingen en de centrale rol van Verbinding 1 in alle asana's.
- Het ervaren van de effecten van de balans en coordinatie tussen de voorzijde en achterzijde; actief vs passief
- Draaiingen vanuit het perspectief dat veel boven en onderrugproblematiek zijn oorsprong in het 'contactverlies' met de middenrug en het vastzetten van de hoge onderrug hebben.
Didactiek:
Hoe neem je je leerlingen mee in alignment oefeningen. oa de typische CAY manier van schouderstand, hoofdstandbankje, hoofdstand , maar ook op de rugstrip, onderrugrol of het houten boogje.

Deze module staat gepland:

van 16 juli t/m 25 juli 2020 - locatie SanaYouYOGA Zwolle
Lesdag 1: donderdag 16 juli 2020
Lesdag 2: vrijdag 17 juli 2020
Lesdag 3: zaterdag 18 juli 2020
Lesdag 4: zondag 19 juli 2020
Lesdag 5: vrijdag 24 juli 2020
Lesdag 6: zaterdag 25 juli 2020

Overige informatie

Lesdagen

Aantal lesdagen: 6
Alle lesdagen zijn van 10.00 tot 18.00 uur.

Certificering

Je ontvangt na afloop van deze module een certificaat.
Dit certificaat telt ook mee voor 50 hr CE punten bij Yoga Alliance (YACEP)
Para información y reservaciones contacta: Sandy Karsten  

Más info...""
--